Frequently asked questions (FAQ) mentoren
Hier vind je de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij, stuur dan een mailtje naar info@meetyourmentor.nl
Het programma duurt doorgaans zes maanden, inclusief de evaluatie.
In de periode van 6 maanden houden we een richtlijn aan van 10-12 uur. Dit is gebaseerd op:
- 2 uur voor de kickoff-bijeenkomst en formele introductie met Meet Your Mentor en jouw mentee
- 1-2 uur voor de inhoudelijke voorbereidingsmodule
- 1-2 uur per maand voor de persoonlijke ontmoetingen en interactie op het digitaal platform
- 1 uur voor de evaluatie
Professionals die meedoen aan het mentorprogramma:
- Leveren een belangrijke bijdrage aan diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt door de inzichten die ze tijdens het programma opdoen toe te passen in hun eigen context.
- Ontwikkelen hun coachingsvaardigheden en versterken daarmee hun eigen professionale vaardigheden.
- Maken kennis met toekomstige professionals en leren van hun ervaringen en ideeën.
- Delen hun ervaringen en expertise met jongeren die nog zoekende zijn in hun oriëntatie op de arbeidsmarkt.
Iedere mentee heeft zijn/haar eigen leerdoelen. De uitkomst kan voor iedereen anders zijn, omdat iedereen zijn/haar eigen leerdoelen heeft. Wat we beogen is dat ze na het traject:
- Zelfverzekerder zijn over hun positie op de arbeidsmarkt;
- Meer focus en richting hebben bepaald voor hun toekomst;
- Beter in staat zijn zichzelf optimaal te profileren en trouw te blijven aan zichzelf.
Wij hebben ervoor gekozen om ons in de communicatie te richten op de studenten die behoefte hebben aan een sparringpartner op de arbeidsmarkt. Door de focus te leggen op ontmoetingen met een mentor, willen we de jongeren aanspreken die worstelen met hun overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sollicitanten met een niet-westerse achtergrond in Nederland minder kansen hebben op de arbeidsmarkt ten opzichte van sollicitanten met een westerse achtergrond. Dit heeft aan de ene kant te maken dat veel studenten met een niet-westerse achtergrond de eersten zijn in hun familie die zijn gaan studeren en sparringpartners in hun netwerk missen om hen te ondersteunen in hun professionele oriëntatie. Aan de andere kant blijkt in het werving- en selectieproces bij veel bedrijven dat recruiters vaak mensen aannemen die op hen lijken. Omdat deze recruiters voornamelijk een westerse achtergrond hebben, is de praktijk dus dat vaker sollicitanten met een westerse achtergrond geselecteerd worden ten opzichte van sollicitanten met een niet-westerse achtergrond. Dit is zorgelijk, maar wel de realiteit. Meet Your Mentor wil de jongeren die tot deze groep behoren extra kansen bieden. Het doel hiermee is tweeledig: aan de ene kant jongeren uit de doelgroep ondersteunen in hun professionele ontwikkeling, maar aan de andere kant ook de professionals die deelnemen bekend maken met de uitdagingen en uitsluitingsmechanismen die de jongeren ervaren. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van Diversity & Inclusion, een beleid dat steeds meer bedrijven uitvoeren, om ervoor te zorgen dat mensen die sneller worden uitgesloten op de arbeidsmarkt, ook dezelfde kansen krijgen.
Aanmelding voor en deelname aan Meet Your Mentor zijn gratis. Eventueel maak je kosten voor de reis wanneer je je mentee ontmoet. Omdat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je elkaar ontmoet, kun je hier rekening mee houden. De reiskosten die je maakt worden niet vergoed.
Hoewel het programma zich specifiek richt op mentees met een niet-westerse achtergrond, kunnen mentoren van alle achtergronden meedoen. Als mentor dien je aan de volgende criteria te voldoen:
- Je bent gemotiveerd om de mentee te begeleiden;
- Je bent beschikbaar gedurende de hele looptijd van het programma;
- Je hebt gestudeerd aan een universiteit of hogeschool in Nederland;
- Je bent bekend met de Nederlandse arbeidsmarkt;
- Je staat open voor persoonlijke en professionele zelfreflectie.
Nee, beide punten hebben hun voordelen. Een junior professional als mentor betekent voor mentees iemand die het sollicitatieproces nog vers in het geheugen heeft en goed zicht kan hebben op de realiteit van sollicitanten anno nu. Een senior professional als mentor betekent voor mentees iemand met veel ervaring die bekend is met de uitdagingen en mogelijkheden om te groeien als professional in een organisatie.
De contactpersoon van Meet Your Mentor is Meltem Halaceli van de UvA. Je kunt een mail sturen naar info@meetyourmentor.nl.
De matching vindt in principe plaats op basis van overeenkomende studieachtergrond. Als er geen match te vinden is in studieachtergrond, wordt gekeken naar andere aspecten die aansluiting kunnen bieden op de vragen van de mentee.
In de voorbereidingsmodule worden 3 aspecten behandeld om je voor te bereiden op het programma:
- Persoonlijke leerdoelen: wat kan ik bieden aan de mentee en wat wil ik bereiken met dit traject?
- Diversiteit & Inclusie: wat is de rol van diversiteit en inclusie in dit traject en wat betekent dit voor mijn rol als mentor?
- Mentoring tools: welke coachingsvaardigheden kan ik gebruiken en welke mentoring instrumenten kan ik inzetten?